Телевізійні дебати між кандидатами у президенти Петром Порошенком і Володимиром Зеленським суттєво не вплинуть на електоральні симпатії виборців у другому турі. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів політолог, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

На думку експерта, на запланованих дебатах обидва кандидати мають сильні позиції і за результатом дискусії «не буде ані переможених, ані переможців».

«Звісно, президент Петро Порошенко буде набагато сильніший в аргументації та відстоюванні позицій щодо питань безпеки, оборони, міжнародної політики, економіки й соціальної політики – фактично у всіх базових питаннях порядку денного країни. Натомість Володимир Зеленський більше акцентуватиме увагу на шоу: на артистизмі, на формальній подачі інформації, на акторській майстерності, тобто, робитиме те, що він вміє найкраще. Це те, чого від нього очікує його виборець і в цьому аспекті шоумен матиме виграшні позиції. Тож на мою думку, за результатами дискусії, кожен із кандидатів залишиться «при своїх» прихильниках»

Аналітик також переконаний, що дебати будуть корисними для тих 25-26% українців, які ще не визначилися, за кого віддати свій голос у другому турі. Для чинного президента, на думку політолога, це шанс здобути більшу підтримку серед людей, які вагаються або голосували у першому турі за інших кандидатів.

Водночас, керівник Центру військово-правових досліджень не вважає протизаконними дебати на арені НСК «Олімпійський».

«Проведення дебатів на стадіоні не є протизаконним. У законі про вибори вказано, що вони повинні відбутися в ефірі суспільного мовника упродовж трьох годин – з 19.00 по 22.00 без рекламних блоків. Водночас там не передбачене конкретне місце – чи це має бути студія суспільного мовлення, чи якийсь інший павільйон. Мовник організовує дебати, забезпечує трансляцію, передачу картинки і сигналу, а про місце проведення дискусії, сторони домовляються між собою. Я позитивно ставлюся до того, що є відкритий майданчик, куди зможуть завітати люди і це транслюватиметься на телеканалах, і в інтернеті» — Олександр Мусієнко, політолог.

Крім того, аналітик не виключив проведення теледебатів у два «раунди».

«Перший раунд можна провести на стадіоні, куди прийдуть і поставлять запитання пересічні люди, а другий – у студії з меншою кількістю людей та обмеженою кількістю прихильників, де запитання ставитимуть експерти і журналісти. Тобто, перші дебати зробити більш масовими, у вигляді шоу і свята демократії, як це пропонує Володимир Зеленський, а другі – у студії, де будуть експерти і серйозні відповіді. Очевидно, студійні дебати більші шанси виграти має Петро Порошенко. Професійно і з точки зору аргументації, чинний президент виглядає більш підготовленим і придатним до гострої дискусії, а також відповідей практично на будь-які запитання» – Олександр Мусієнко, політолог.

Водночас політолог не виключив, що дебати можуть узагалі не відбутися, оскільки «вже придумуються і лунають дивні відмовки, а згодом може з’явитися нове несподіване відео».

Нагадаємо, 3 квітня Володимир Зеленський у відеозверненні в ультимативній формі запросив президента Петра Порошенка провести дебати на території НСК «Олімпійський». Однією з умов зустрічі, переможець першого туру виборів назвав обов’язкове проходження кандидатами медичної експертизи на вживання алкоголю і наркотиків.

5 квітня Петро Порошенко прибув на НСК «Олімпійський» і здав аналізи у його медичному пункті. Результати не виявили в організмі глави держави психоактивних речовин.

Володимир Зеленський скористався послугами приватної лабораторії Eurolab. У штабі кандидата зазначили, що він не готовий здавати аналізи в медпункті стадіону НСК «Олімпійський», оскільки його контролює держава.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав незаконним обмін відеороликами про дебати Зеленського і Порошенка. Керівництво Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) і Центральної виборчої комісії зазначили, що діалог у такій формі суперечить чинному законодавству держави.

Водночас НСТУ готова технічно забезпечити пряму трансляцію з НСК «Олімпійський» у Києві, але там не вважатимуть таку зустріч дебатами у повному розумінні цього терміну.

Тим часом на дебатах на стадіоні зголосилися завітати громадяни Німеччини і Великої Британії.

Поширити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.