Литва запропонує союзникам по НАТО надати Україні план дій щодо членства (ПДЧ), який дозволить країні стати членом Північноатлантичного альянсу, заяву вже підтримала й інша Балтійська країна — Латвія. 

Відповідні наміри у середу, 7 квітня, озвучив на пресконференції з главою МЗС Іспанії Аранчою Гонсалес Лайя міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс , повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BNS.

“Найближчим часом ми повинні знову звернутися до колег з листом, щоб розглянути можливість надання ПДЧ Україні. Я переконаний, і ми вже почали обговорювати це питання з нашими колегами з країн Балтії, що НАТО могло б повторити свою пропозицію про надання Україні плану членства”, – міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

За словами Ландсбергіса, це буде “сильним сигналом для Росії про те, що трансатлантичний напрямок, обраний Україною, цінується і має підтримку в країнах НАТО”.

За словами міністра закордонних справ Іспанії, незважаючи на те, що Україна не є членом Альянсу, відносини союзників з цією країною вже “плідні, корисні і є символом бачення мирного сусідства НАТО”. Міністр також сказала, що питання України необхідно обговорити на саміті НАТО в червні.

Того ж дня, заяву литовського колеги підтримав міністр закордонних справ республіки Латвія Едгар Рінкевичс. 

“Україна вже протягом 15 років намагається приєднатися до НАТО шляхом отримання плану дій для членства. Мабуть, уже таки час надати цей план Україні. Це буде як мінімум сигналом від нас (НАТО. – “ГОРДОН”), що українці не залишаться без підтримки. Я однозначно підтримаю таке рішення”, – міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс.

Він додав, що в Латвії уважно спостерігають за переміщеннями російських військ біля кордонів України.

“Наразі достеменно не зрозуміло, що це: демонстрація сили чи реальна агресія. Але є всі підстави для занепокоєння”, – міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс.

savelife.in.ua

Поширити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.