На офіційному сайті Грузинської Патріархії з’явився різкий лист очільника Грузинської Церкви Ілії ІІ до Патріарха Московського Кирила. Приводом для листа послужив арешт грузинського лікаря на окупованій території в Південній Осетії. Ілія ІІ висловлює своє невдоволення фактом затримання. Але далі він обурюється фактом призначення священників РПЦ в Абхазію та Південну Осетію.

Як відомо, це відбувається на тлі скандалу, який РПЦ зчинила через надання ПЦУ Томосу про автокефалію. Патріарх Кирил звинуватив Патріарха Варфоломія у вторгненні на чужу канонічну територію. 

Наводимо повний текст листа в перекладі Мамуки Путкарадзе спеціально для Cerkvarium.

Його Святості, Патріарху Московському і всієї Русі

Ваша Святосте,

Вітаю Вас з любов’ю во Христі і звертаюсь з наступного питання: із серцевою скорботою стежимо за перенесенням Росією кордону вглиб Грузії і викраденням людей з прикордонної зони, що отримало перманентний характер. Зараз же громадськість схвильована викраденням відомого хірурга Важі Гапріндашвілі і поміщенням його в цхинвальський ізолятор.

Такі факти в нашому суспільстві викликають справедливе невдоволення і протести. На тлі вищевикладеного негативну роль зіграла інформація про те, що Російська Православна Церква збирається в допомогу керівництву військових частин, розташованих в Абхазії, Цхінвальському регіоні, Киргизії та Арктиці направити священнослужителів, що недавно отримали духовну освіту.

Російська Православна Церква завжди визнавала і визнає юрисдикцію Грузинської Церкви як в Абхазії, так і в Цхінвальському регіоні, і саме тому для нас незрозумілі такі наміри, і це нас всіх ставить у складне становище. Виходячи з канонів Церкви, неприпустимо без нашого дозволу направляти священнослужителів іншими церквами як для служіння у військових формуваннях, так і серед населення. Такі дії напружують і загострюють стан справ. Сподіваємося на вжиття заходів для нормалізації взаємин між нашими країнами, народами і церквами.

Бажаємо вам здоров’я і успіхів у вашому високому служінні.

Католикос-Патріарх всієї Грузії,Архиєпископ Мцхета-Тбіліський, Митрополит Бічвінті Цхум-Абхазький Ілія II  

risu.org.ua

Поширити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.