В Естонії 3 березня відбуваються вибори до парламенту. Як свідчать дані опитувань, більшість голосів виборців може отримати владна проросійська партія «Центр» на чолі з прем’єром Юрієм Ратасом.

Ця партія, що має прихильників серед етнічних росіян, які складають близько 25% населення, змагатиметься за голоси із правоцентристською прозахідною Партією реформ, яка виступає за ліберальну економічну політику, і соціал-демократами, зосередженими на соціальних питаннях і питаннях добробуту.

Опитування також показують, що націоналістична, крайньо права естонська Консервативна народна партія, також відома як EKRE, за останні роки зміцнила свої позиції антимігрантською агітацією.

Опитування громадського телеканалу ERR показало, що «Центр», ймовірно, залишиться найбільшою партією з 28 відсотками голосів, Партія реформ може отримати 24%, а EKRE – 17%.

Соціал-демократи, що входять до владної коаліції Ратаса, і консервативна «Батьківщина», згідно з даними опитувань, можуть отримати по 10 відсотків.

Більше ніж чверть виборців в Естонії вже проголосували через інтернет. Таким чином країна побила власний рекорд.

За даними Республіканської виборчої комісії країни, в електронному голосуванні, яке проходило з 21 по 27 лютого, участь взяли понад 247 тисяч із майже мільйона виборців.

До парламенту Естонії обирають 101 депутата. На виборах змагаються 10 політичних партій і 15 незалежних кандидатів.

У 2016 році Ратас став лідером партії «Центр» і створив 3-партійний коаліційний уряд, який почав працювати в листопаді 2016 року.

Естонія неодноразово висловлювала занепокоєння через анексію Росією українського Криму в 2014 році, після чого НАТО розмістило там багатонаціональний батальйон, збільшивши свою присутність біля кордонів Росії.

radiosvoboda.org

Поширити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.